زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

ترک استقلال (قرآن)





یکی از مسایلی که برای مسلمانان ضروری و لازم است حفظ استقلال است.


۱ - هشدار بر ترک استقلال



در این آیه خداوند به مسلمانان در صورت ترک استقلال خود هشدار می‌دهد:
و لن ترضی عنک الیهود و لا النصـری... و لئن اتبعت اهواءهم... مالک من الله من ولی و لا نصیر.
هرگز یهود و نصاری از تو راضى نخواهند شد، (تا به طور كامل، تسلیم خواسته‌هاى آنها شوى، و) از آيين (تحريف يافته) آنان، پيروى كنى. بگو: «هدایت، تنها هدایت الهی است!» و اگر از هوی و هوس‌هاى آنان پيروى كنى، بعد از آنكه آگاه شده‌اى، هيچ سرپرست و ياورى از سوى خدا براى تو نخواهد بود

۱.۱ - تفسیر آیه


در جمله: (قُلْ إِنَّ هُدَى اللَّهِ) الخ، هدايت را كنايه از قرآن گرفته و آن گاه آن را به خدا نسبت داده و هدايت خدايش معرفى كرده، و در نتيجه بطريق قصر قلب صحت انحصار- غير از هدايت خدا هدايتى نيست- را افاده كرده است و با اين انحصار فهمانده كه پس ملت و دین آنان خالى از هدايت است، از اين هم نتيجه گرفته كه پس دين آنان هوى و هوس‌هاى خودشان است، نه دستورات آسمانى.
لازمه اين نتيجه ‌ها اينست كه پس آنچه نزد رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله است، علم است و آنچه نزد خود آنان است، جهل و چون سخن بدينجا كشيد، ميدان براى اين تهدید باز شد كه بفرمايد: (اگر بعد از اين علمى كه بتو نازل شده، هواهاى آنان را پيروى كنى، آن گاه از ناحيه خدا نه سرپرستى خواهى داشت و نه ياورى.

۲ - عدم تکیه بر ظالمان



و لاترکنوا الی الذین ظلموا فتمسکم النار...
و بر ظالمان تكيه ننماييد، كه موجب مى‌شود آتش شما را فرا گيرد و در آن حال، هيچ ولىّ و سرپرستى جز خدا نخواهيد داشت و يارى نمى‌شويد!

۱.۱ - تفسیر آیه


اين آیه يكى از اساسى‌ترين برنامه‌هاى اجتماعى و سياسى و نظامى و عقيدتى را بيان مى‌كند، عموم مسلمانان را مخاطب ساخته و به عنوان يك وظيفه قطعى مى‌گويد:" به كسانى كه ظلم و ستم كرده‌اند، تكيه نكنيد" و اعتماد و اتكاى كار شما بر اينها نباشد (وَ لا تَرْكَنُوا إِلَى الَّذِينَ ظَلَمُوا).
" چرا كه اين امر سبب مى‌شود كه عذاب آتش، دامان شما را بگيرد" (فَتَمَسَّكُمُ النَّارُ)" و غير از خدا هيچ ولی و سرپرست و ياورى نخواهيد داشت" (وَ ما لَكُمْ مِنْ دُونِ اللَّهِ مِنْ أَوْلِياءَ). و با اين حال واضح است كه" هيچكس شما را يارى نخواهد كرد" (ثُمَّ لا تُنْصَرُونَ).

۳ - پانویس


 
۱. بقره/سوره۲، آیه۱۲۰.    
۲. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱، ص۲۶۵.    
۳. هود/سوره۱۱، آیه۱۱۳.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج‌۹، ص۲۵۹.    


۴ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۳، ص۲۰۹، برگرفته از مقاله «ترک استقلال».    


رده‌های این صفحه : استقلال | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.